Tidigare publicerat

Hej alla bivänner!

Måndagen den 4 september är det medlemsmöte/arbetsmöte.

Vi har fått ett lass grus och nu är det dags att ta med en spade och fördela det på lämpliga ställen. Vi försöker också slå gräset inför jubileumsfesten. Blir det fint väder sätter vi också upp tältet som Erling har lånat ut till oss inför festen. Efter tillfixande blir det sedvanligt medlemsmöte bl.a. med rapport från Danmarksresan, turerna i yrkesbiodlarföreningen, och planering inför höst och vinter.

Vi pratar invintring och bestämmer om myrsyra, oxalsyra och annat nödvändigt inför vintern.

Vi ses måndag 4 september kl 17.00. Medtag spade, gärna röjsåg med gräsklinga, stålkratta och annat vi kan behöva. Vi ses då!

Välkomna till Bräkne Härads biodlarförenings 110-års jubileum

Obs! Nytt datum för jubileumsfesten!

Pga. för få anmälningar flyttas festen till den 9 september kl 1400.

Vi håller fest i föreningens stuga i Hakarp för att fira biodlarföreningens verksamhet under 110 år.
Det kommer ges en tillbakablick om vad som hänt under de 110 åren. Vi får oss också en framåtblick om vad vi vill göra under de nästkommande (110) åren!!
Under kvällen har vi en tävling med fint pris som går i biodlingens tecken skänkt av en biodlare.

Det bjuds på god mat och dryck till ett subventionerat pris och förstås kaffe med kaka.

Du anmäler dig genom att e-posta Lena  eller genom att klicka på länken 

Du är välkommen att ta med en vän. Men anmäl honom/henne också!

Anmälan är bindande efter den 25 augusti och behöver du avanmäla dig innan kontakta Lena.

Vaxmellanväggar från Kina var förfalskade

Några biodlare som köpte mellanväggar från Kina fick problem med kakfall. För att ta reda på om vaxet var förfalskat och innehöll paraffin har Biodlarna,
Sveriges Biodlares Riksförbund, skickat det på analys. Provsvaren visar att mellanväggarna var förfalskningar.
Läs hela artikeln här.

Rådgivare i biodlingsfrågor på SBR

Karina Karlsson jobbar som rådgivare i biodlingsfrågor på SBR – Sveriges Biodlares
Riksförbund. Hon svarar på frågor om allt som rör bin och biodling. Har du till exempel
frågor som du inte lyckats få ett svar på i föreningen kan du vända dig till henne.
Är det rena bihälsofrågor du vill ha svar på kontaktardu i första hand bihälsokonsulent Preben Kristianssen.

Du är välkommen att ringa hennepå 0142-48 20 04 eller maila på karina.karlsson@biodlarna.se

Kontaktinformationen finns även på hemsidan under fliken personal.

Drottningodling

I lördags var vi ett knappt tiotal som samlades och övade oss på drottningodling i form av omlarvning. Lena och Erling hade förberett samhällena på morgonen och Erling hade dessutom varit så snäll och tagit med yngel från ett av sina bästa samhällen. När han visat hur man ska göra var vi några stycken som provade på.

IMG_5030IMG_5031Det ser svårt ut men med lite övning och
goda råd gick det riktigt bra att flytta de små larverna.

 

 

 

 

 

 

Ett tjugotal larver verkar ha blivit antagna och det betyder att det kommer att bli ganska många puppor över eftersom föreningens behov inte är fler än max 5 stycken.
Därför finns det möjlighet för dig som är medlem att köpa drottningceller till det facila priset av 25 kr/st. Det du kan göra med dem är att sätta in i drottningodlingskassett, sk. apidea. Du kan även sätta en cell direkt i en avläggare eller tom. i ett samhälle som du vill byta drottning i. Det som händer då är att när den nya drottningen kryper ut kommer hon att döda den gamla, och därefter flyga ut och para sig. Alternativt river bina upp drottningcellen om de vill behålla sin gama drottning. Det stod i Bitidningen för något nummer sen om den här metoden – ett enkelt sätt att byta drottning varje eller åtminstone vartannat år.

Om du är intresserad av att köpa drottningceller så hör av dig snarast till hakarpsbin@gmail.com. De kommer att vara färdiga för avhämtning i slutet av vecka 25 eller början av vecka 26.

Björn Gagner visade sitt kläckskåp och förklarade hur man odlar drottningar med NC-kassett. För den som är intresserad finns det detaljerad information på den här länken.

IMG_5029IMG_5028

 

 

 

 

 

 

Burkar till salu

Om du behöver burkar till din honung finns det gott om dem i Hakarp. Priset för ett brätte med 30 500g-burkar är 130kr. Det finns detaljerade instruktioner på plats om hur man gör med betalningen.

IMG_4929

 

 

 

Majmötet avklarat

Det fina vädret gjorde att arbetet med att rensa bort löven och en del buskar gick både lätt och snabbt.

IMG_4758 IMG_4764 IMG_4761

Björn Gagner förevisade hur man gör egna vaxmellanväggar genom att smälta, gjuta och valsa.

IMG_4769 IMG_4773 IMG_4772

Lena tog varroaprov på ett av våra samhällen och visade hur enkelt det är att delta i VSH-projektet.
Vi fick se hur man frigör eventuella kvalster med både vatten och florsocker.

IMG_4775 IMG_4788 IMG_4789
I ett av våra samhällen var det fem kvalster på 300 bin!

14 maj klockan 1300 blir det drottningodling. Ta gärna med eget material för att visa eller titta på hur andra gör och vad de använder. Det blir möjligt att se både traditionell odling men också hur man använder en NC-kassett.

20 maj är det Bräknetrampen och då behövs det funktionärer vid Hakarpsstugan från 0900. Om du har möjlighet att hjälpa till att informera om biodling och vår förening så ta kontakt med Lasse Bourelius.

5 juni är det nästa månadsmöte, men jag hoppas att vi ses innan dess.

Vad hände på aprilmötet?

Björn Gagner hade med sig en pollenfälla som han köpt från USA men inte fått några instruktioner till. Alla diskuterade hur den fungerade men ingen visste säkert.

Pollenfälla

Jag hittade den här länken på nätet där man kan läsa om ur fällan fungerar.
Dessutom finns den här filmen i vilken det förklaras hur fällan ska placeras.

Följande aktiviteter kommer att genomföras i närtid:

22 april är det Kosläpp i Bräkne-Hoby. Om du har honung att sälja går det bra att göra så i föreningens marknadsstånd. Ta i så fall kontakt med Erling Lindkvist som samordnar vår insats där.

1 maj klockan 1600 blir det förevisning av utrustning från och möjlighet att lära sig mera om VSH-projektet. Dessutom visar Björn G hur man tillverkar egna vaxmellanväggar.
Denna aktivitet följs av vårens städdag som börjar 1700. Ta med spadar, krattor, motorsåg om du har och annat som kan vara användbart. Tanken är att trädgården ska snyggas till, sly och buskar röjas undan och infarten förbättras så att det blir lättare att svänga ut och in från grusvägen.
Efter väl förrättat värv avslutar vi dagen med nästa månadsmöte 1900.

14 maj klockan 1300 blir det drottningodling. Ta gärna med eget material för att visa eller titta på hur andra gör och vad de använder. Det blir möjligt att se både traditionell odling men också hur man använder en NC-kassett.

14 juli blir det 110-årsjubileum och kommittén som ansvarar för att ta fram program för firandet föreslog buffé från Bergslagskrogen vilket mötet biföll.

Ingemar och Maarit tog på sig att göra två nya skyltar till föreningen som kan sitta dels vid asfalts- dels vid grusvägen. Det ska stå Hakarpsstugan på dem.

Är du intresserad av bin eller biodling?

Om du är intresserad av bin eller rentav vill bli biodlare är du mycket välkommen att höra av dig till oss. Enklast är ett e-postmeddelande till vår ordförande. Vi kommer att hålla utbildningar för nybörjare i studiecirkelform så snart tillräckligt många visat intresse.

Med i projektet är Sveriges Biodlares Riksförbund, Biodlingsföretagarna, biavelsgrupper i Sverige och SLU.

Läs mer om projektet och hur testerna går till på vshbin.se

Vill du ha nyhetsbrev om aktiviteter vi har inom föreningen?

Du är välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev oavsett om du är medlem eller inte. Anmälan hittar du här. Klicka här!
Utskick sker max en gång per vecka.

Nyskördat!

Idag 10 juni tappade Erling och jag upp den första skörden på burk – det blev dryga 50kg, trots att det största samhället hade svärmat. Vi hoppas att det blir mycket mer vid nästa skörd, och att vi dessutom kan utöka med ett eller två samhällen inför vintern.
IMG_4928Dags att slunga!

På torsdag 8 juni 1700 ska vi slunga honung i Hakarp, så det är bra om de som har möjlighet dyker upp för att hjälpa till. Det rör sig om max 30 ramar så det borde inte ta så lång tid.

Månadsmöte juni

Vi var ett tiotal medlemmar som samlades och diskuterade under måndagskvällen. Ämnena varierade stort. Hållbar biodling, mångfald och andelsbiodling var något som flera hade åsikter om. Vi pratade även om varroabehandling med Tymol inklusive dess för- och nackdelar.
Aktiviteter redovisas under egna rubriker både ovan och under för tydlighetens skull.

Drottningodling

Lördagen 17 juni klockan 11-13 är det drottningodlingsdags i Hakarp. Passa på att se hur man kan göra och vad som behövs i materialväg för att lyckas i denna teoretiskt lätta men praktiskt utmanande konst.

Biodlarresa till Danmark

19 augusti arrangerar Blekinge biodlardistrikt en studieresa till Själland i Danmark. På distriktets hemsida kan du inom kort läsa mer och även anmäla dig.

Biets dag

Biets dag som arrangerades tillsammans med Ronneby biodlare lockade många intresserade till Naturum där Tomy, Maarit, Ulf I, Erling, Lena och Lasse visade och berättade om biodling samt sålde en del honung.

Så hjälper du bin i kris

Kolla in den här lilla filmen på SVTs hemsida, något tips för alla:

Bräknetrampen och Biets dag

ladda ned

Nu på lördag 20 maj är det Bräknetrampen och det är en besöksstation hos oss i Hakarp. Klockan 09:00 räknar vi med att de första anländer. Hoppas att någon till kan tänka sig att ställa upp. Erling och Lasse Bourelius finns på plats.

Senare på lördagen kl 14.00 är det möte med Ronnebys biodlarförening i deras lokal i Ronneby om Biets dag. Vi kommer att ha gemensam Biets dag med dem i Brunnsparken Söndagen 4 juni.

Det här mötet handlar om hur vi lägger upp det och marknadsföringen. Har du möjlighet att hänga med på lördag till Ronneby så hör av dig till Lasse Bourelius.

images

Söndagen 4 juni är det loppis i Brunnsparken och Naturum har öppet och dessutom har satsat lite särskilt om biodling i år. Vi kommer tillsammans med Ronneby biodlare hålla till precis utanför Naturum.

Vilka av er kan ställa upp Söndagen 4 juni en stund i Brunnsparken?

Vi har också fått en uppmaning  att fylla i enkäten om vinterdödlighet.

”Den 5:e maj påbörjades årets enkätundersökning angående övervintringen. Ju fler svar som kommer in desto mer tillförlitlig kommer data kring denna att vara. Jag vore därför tacksam om ni vill uppmana era medlemmar att ägna några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om alla deras samhällen har överlevt vintern eller om de har haft små eller stora förluster.

Länk till enkäten kommer man till genom att klicka på puffen ”Enkät om övervintringen” som ligger under bilden på biet i facelia på www.biodlarna.se.

Enkäten kan besvaras fram till och med den 4:e juni.

 

 


STYRELSEMÖTE

Onsdag 26/10 kl 18.00 i föreningens stuga.

Kallade är styrelsemedlemmar, webbansvarig, revisorer och valberedning.

Syftet med mötet är att förbereda årsmötet med verksamhetsberättelse, ha förberett valen, revisionen m.m

Vi ses då!

Lasse Bourelius


Här följer ett upprop från Hanne Udding på Sveriges biodlares riksförbund:

Hej Biodlarsverige! 

Nu försöker vi påverka politiken! Det finns en motion om att regelverket kring småskalig produktion av bivaxsalva ska ses över. Den motionen får lite mer tyngd bakom sig om vi har en namninsamling att lägga fram för socialdepartementet. Namninsamlingen sker på www.skrivunder.com

 Hoppas att många ska skriva under och önskar därför hjälp med att sprida detta i föreningarna. 

Mer information finns på länken nedan.  

http://www.skrivunder.com/smaskalig_produktion_av_bivaxsalva


Minnesanteckningar från månadsmöte 3 oktober

Vaxsmältning Fredagen den 18/11 klockan 0800 och så länge det finns vax samt lördagen den 19/11 vid samma tid är alla välkomna till Hakarp för att smälta föreningens samt eget vax.. Ta med dina ramar och smält ur vaxet i föreningens effektiva ångmaskin.

På lördagen hjälps vi dessutom åt att höststäda i föreningsbigården  och det blir korvgrillning båda dagarna.

Kursen i bihälsa fortsätter ytterligare någon vecka –  det är fyra elever, samtliga från Ire.

Trädgårdsdagen var en succé! Erling sålde tre lådor av föreningens honung på lika många timmar.

Björn visade en egentillverkad botten med pollenfälla.

img_3836

Ingemar lät oss smaka av hans grovsilade honung med pollen. Han hade silat den genom en metallsil med  10 hål/kvadratcentimeter. Den vanliga finsilen har som jämförelse 20 hål och grovsilen 9 hål/ cm2.

Därefter delade vi med oss av erfarenheter och tips angående invintring. Tomys Ericson har hittat ett recept på sockerlösning som ska motverka svampbildning i fodret. Det innehåller förutom socker och vatten även salt, ättika och atamonpulver. Receptet kommer att publiceras inom kort.

Det kommer att skapas en köp/säljsida under egen flik på den här hemsidan.

På medlemsmötet i december kommer Björn Gagner att förevisa sin vaxgjutningsutrustning.


Minnesanteckningar från medlemsmöte 5 september kl 19.00

Utbildning om bihälsa
Lasse Hultgren är ledare för en studiecirkel om Biets hälsa och sjukdomar. Kursen startar redan 13 september så det är snabba ryck! Ta kontakt med Lasse om du har frågor. Anmälan och information om kursen hittar du här: Biets hälsa och sjukdomar

Erling demonstrerade en oxalsyraförångare.
En fantastisk dimma bildades i kupan och vi var överens om att detta måste vara mycket effektivare än att hälla på uppifrån. Förångaren blir varm så man måste se till så att tillräckligt utrymme finns under så att inte ramar bränns. 2 centimeters höjd rekommenderas. Det kändes som ett enkelt, effektivt och bra sätt att behandla bina med oxalsyra. Förångaren drivs med 12 V fr bilbatteri (MC-batteri). Den är relativt dyr, men några kan väl gå ihop om att köpa en gemensam. Pris nästan 1400:-
Oxalsyraförångaren

Lena Kransberg som har gått bitillsyningspersons utbildning i Uppsala
anordnat av Jordbruksverket berättade en del om olika regler och bestämmelser och också vilka uppgifter en bitillsyningsperson har. Lena kommer att fixa lite broschyrer om varroa och också lägga upp info på vår webbsida under fliken bihälsa. Vi diskuterade olika behandlingsmetoder. Det finns mer info på Biodlarna

Vi pratade också om skyldigheten  att anmäla uppställningsplats för sina bin.
Mer info:  Länsstyrelsen/uppställning
Det är viktigt att denna info finns om amerikansk yngelröta kommer till vårt län. Just nu finns det fortsatta utbrott i både Skåne och Småland.

Länk till bitillsyningspersoner och församlingsindelning på Bitillsyn

Ett VSH-projekt (varroa-resistenta bin) har startats upp.

Till nationell projektledare har Richard Johansson utsetts från Östra Blekinges biodlarförening.

Det var Richard som höll vår kurs om drottningodling i våras.

 Läs mer 

 


STYRELSEMÖTE

Onsdag 26/10 kl 18.00 i föreningens stuga.

Kallade är styrelsemedlemmar, webbansvarig, revisorer och valberedning.

Syftet med mötet är att förbereda årsmötet med verksamhetsberättelse, ha förberett valen, revisionen m.m

Vi ses då!

Lasse Bourelius


Här följer ett upprop från Hanne Udding på Sveriges biodlares riksförbund:

Hej Biodlarsverige! 

Nu försöker vi påverka politiken! Det finns en motion om att regelverket kring småskalig produktion av bivaxsalva ska ses över. Den motionen får lite mer tyngd bakom sig om vi har en namninsamling att lägga fram för socialdepartementet. Namninsamlingen sker på www.skrivunder.com

 Hoppas att många ska skriva under och önskar därför hjälp med att sprida detta i föreningarna. 

Mer information finns på länken nedan.  

http://www.skrivunder.com/smaskalig_produktion_av_bivaxsalva


Minnesanteckningar från månadsmöte 3 oktober

Vaxsmältning Fredagen den 18/11 klockan 0800 och så länge det finns vax samt lördagen den 19/11 vid samma tid är alla välkomna till Hakarp för att smälta föreningens samt eget vax.. Ta med dina ramar och smält ur vaxet i föreningens effektiva ångmaskin.

På lördagen hjälps vi dessutom åt att höststäda i föreningsbigården  och det blir korvgrillning båda dagarna.

Kursen i bihälsa fortsätter ytterligare någon vecka –  det är fyra elever, samtliga från Ire.

Trädgårdsdagen var en succé! Erling sålde tre lådor av föreningens honung på lika många timmar.

Björn visade en egentillverkad botten med pollenfälla.

img_3836

Ingemar lät oss smaka av hans grovsilade honung med pollen. Han hade silat den genom en metallsil med  10 hål/kvadratcentimeter. Den vanliga finsilen har som jämförelse 20 hål och grovsilen 9 hål/ cm2.

Därefter delade vi med oss av erfarenheter och tips angående invintring. Tomys Ericson har hittat ett recept på sockerlösning som ska motverka svampbildning i fodret. Det innehåller förutom socker och vatten även salt, ättika och atamonpulver. Receptet kommer att publiceras inom kort.

Det kommer att skapas en köp/säljsida under egen flik på den här hemsidan.

På medlemsmötet i december kommer Björn Gagner att förevisa sin vaxgjutningsutrustning.


Minnesanteckningar från medlemsmöte 5 september kl 19.00

Utbildning om bihälsa
Lasse Hultgren är ledare för en studiecirkel om Biets hälsa och sjukdomar. Kursen startar redan 13 september så det är snabba ryck! Ta kontakt med Lasse om du har frågor. Anmälan och information om kursen hittar du här: Biets hälsa och sjukdomar

Erling demonstrerade en oxalsyraförångare.
En fantastisk dimma bildades i kupan och vi var överens om att detta måste vara mycket effektivare än att hälla på uppifrån. Förångaren blir varm så man måste se till så att tillräckligt utrymme finns under så att inte ramar bränns. 2 centimeters höjd rekommenderas. Det kändes som ett enkelt, effektivt och bra sätt att behandla bina med oxalsyra. Förångaren drivs med 12 V fr bilbatteri (MC-batteri). Den är relativt dyr, men några kan väl gå ihop om att köpa en gemensam. Pris nästan 1400:-
Oxalsyraförångaren

Lena Kransberg som har gått bitillsyningspersons utbildning i Uppsala
anordnat av Jordbruksverket berättade en del om olika regler och bestämmelser och också vilka uppgifter en bitillsyningsperson har. Lena kommer att fixa lite broschyrer om varroa och också lägga upp info på vår webbsida under fliken bihälsa. Vi diskuterade olika behandlingsmetoder. Det finns mer info på Biodlarna

Vi pratade också om skyldigheten  att anmäla uppställningsplats för sina bin.
Mer info:  Länsstyrelsen/uppställning
Det är viktigt att denna info finns om amerikansk yngelröta kommer till vårt län. Just nu finns det fortsatta utbrott i både Skåne och Småland.

Länk till bitillsyningspersoner och församlingsindelning på Bitillsyn

Ett VSH-projekt (varroa-resistenta bin) har startats upp.

Till nationell projektledare har Richard Johansson utsetts från Östra Blekinges biodlarförening.

Det var Richard som höll vår kurs om drottningodling i våras.

 Läs mer 

ÅRSMÖTE

Årsmötet hölls traditionsenligt i Hakarpsstugan 7 november med 20 närvarande medlemmar.

img_3901imageimg_3904

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utöver själva mötet delades oxalsyra ut och honungsprovning av 8 biodlares bästa alster genomfördes. Alla inlämnade burkar blev godkända men Yngve Svensson honung utmärkte sig som den godaste enligt kommittén. Grattis Yngve!

imageimg_3905

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utmärkte sig gjorde även Erling Lindqvist som för 37 året i rad fick sin honung bedömd och han har ännu inte fått någon anmärkning!

Mötet avslutades med intagande av smörgåstårta och allmänt historieberättande.

Glasburkar och lådor

Erling har varit på Biredskapsfabriken och köpt glas till föreningen. De finns nu till försäljning och priset är:

130 kr för 30 st 500g-burkar
120 kr för 24 st 700g-burkar

Betalning sker till föreningens bankgiro 285-0220.

Majmötet avklarat

Nu har solen och värmen äntligen kommit och på vägen ut kunde vi se att rapsen börjat blomma. Det känns verkligen att vi är på rätt väg. Kvällens möte inleddes med vaxning av ett hundratal av föreningens ramar bland annat med hjälp av Jöns Jönssons gamla ”maskin” och många ivriga händer som spände trådar, packade upp vax och värmde tråd.

Björn och Jonny visade sina produkter och berättade om sina planer för framtiden som bland annat inbegriper drottningodling och valsning av vax.
Under det efterföljande mötet pratade vi framförallt om planering för de aktiviteter som inträffar nu i maj. Kalendern ser ut så här:
14 maj är det dags för Bräknetrampen. Under dagen kommer Lasse Hultgren att undervisa i drottningodling, och för de intresserade cyklister som stannar visar vi upp biodling i allmänhet samt säljer honung. Är det någon som vill hjälpa till eller vill sälja sin honung så ta kontakt med Lasse Bourelius som är sammanhållande för dagen.
29 maj är det biets dag. Det är en aktivitetsdag som arrangeras i hela Blekinge och mer information om denna publiceras här inom kort. Sammanhållande är Tomy Ericson.

4 juni kommer distriktet att hålla en drottningsodlingskurs för de som vill lära sig använda NC-kassetter. Mer om vad det innebär kan man hitta på Drottningodling med NC-kassett
Så snart det finns mer information om aktiviteten uppdateras den här sidan.
6 juni är det åter dags för månadsmöte. Då börjar vi klockan 19.
image image image

 

Rapport från medlemsmötet 4 april

Idag har vi gjort allt det som står nedan och lite till. Resultatet blev bland annat att det finns lite utrustning som blivit över, nämligen några drottningsodlingskassetter, fem sex lådor och två bihus avsedda för odling i uppstaplingslådor. Dessa står utomhus vid redskapsboden respektive gaveln på Hakarpsstugan. Om någon vill ha är det bara att hämta. Inom någon vecka kommer det som blir kvar att köras till tippen så vänta inte för länge…

På Kosläppet 16 april kommer Erling, Ulf Ingstorp med flera att delta för att sälja egen och föreningens kvarvarande honung. Vill du hjälpa till eller har honung du vill sälja så ta kontakt med någon av dem.

Föreningen kommer att köpa in glasburkar. Tomy Ericson undersöker prisbilden till nästa månadsmöte då vi tillsammans fattar beslut om hur många och varifrån. Troligen kommer det att bli både 500- och 700-gramsburkar.

Nästa möte är den 2 maj och vi börjar även då klockan 1700 med lite arbete – bland annat ska vi vaxa föreningens ramar. Vi ses väl då?

Rapport från månadsmötet 7 mars

Flera av medlemmarna har haft bidöd på senhösten och några har upptäckt döda samhällen nu. Det finns ett stort behov i föreningen av att få tag i avläggare och drottningar. Den föreläsning som hölls i höstas med Erik Östlund har inspirerat många till att börja fundera över alternativa behandlingsmetoder mot varroa som Tymol. Eriks metod kan man läsa om här:

Naturlig biodling

Drottningsodlingsdag genomförs i distriktets regi till sommaren. Heldagsutbildning i distriktet och med besök på en av  parningsstationerna i länet.
Diskussion om inte vi själva i föreningen också skulle anordna en drottningodlingsdag.

Kursdag att göra vaxmellanväggar planeras av distriktet.

Ev kan det bli tillkommande kursdagar om ex bisjukdomar. Alla kallelser kommer ut via mail.

6 medlemmar närvarande på mötet kommer att delta på Beecome konferensen i Malmö.

Bättre fördelning av arbetsuppgifter i bigården och förbättringsåtgärder?
Joacim redogjorde för lite tankar om hur arbetet kan organiseras. Det beslöts att styrelsen upprättar en lista på arbetsuppgifter och förbättringsåtgärder som behöver göras. Sen skriver varje medlem upp sig på de tillfällen de kan delta. Bra om vi alla också kan bidra med visst material beroende på att föreningens kassa är skral.
Förslag om hur vi ska stödja nya medlemmars biodling från årsmötet diskuterades.
Det beslöts att nybörjare som genomgått kurs och blivit medlemmar erhåller en sk skaksvärm och parad drottning plus 10 ramar med vaxkakor till det facila priset av 600:- Viktigt att organisera upp detta på bästa sätt så att skaksvärmen inte flyttas mellan olika sockengränser i onödan. Alla drottningar kommer att besiktigas. Skaksvärmen kommer att myrsyrebehandlas.

I samma veva så beslutas det att parade drottningar kan köpas av medlemmar  från föreningen till ett pris av 200:- st.

Bikalender
I en uppmaning från www.bikalendern.se söker man fler intresserade biodlare att delta i att följa och rapportera om klimatförändringens effekter på biodling.
Skype-möten kommer att  arrangeras, enkla verktyg för att rapportera utvecklas (ex app) m.m. Projektet är angeläget för att samla in forskningsdata (sk medborgarforskning) om när blommor blommar, tidpunkt för binas rensningsflykt och observationer om bisamhällets tillväxt och status. Mer om detta i separat artikel.

Nuvarande styrelse omvaldes

IMG_0914

Måndagsmöte med slungning

Nationaldagskvällen innehöll såväl möte som den första slungningen för året. Det var Lasses elever som lärde sig hur man tar hand om honungen och alla fick en egen burk med sig hem för att njuta av.

imageimageimage

Vid mötet beslöts det att vi ska sälja de vaxkakor som föreningen inte behöver för 15 kr/st samt lådor till glasburkar för 8 kr/st. Mer om vad du kan köpa om du är medlem står i punkten nedan.

Vidare bestämde vi att tillsammans slunga resterande honung men efter samtal med Lasse H som tror att den kristalliseras om vi väntar för länge måste vi träffas redan nästa söndag klockan 17. Alltså…

STILLA BYTE

Vid det ovanligt välbesökta årsmötet som hölls i Hakarpsstugan lämnade Lasse Hultgren över klubban till vår nyvalde ordförande Lasse Bourelius.
Som vid ett stilla drottningbyte gick allt enligt plan och den avgående Lasse tackades för väl genomfört arbete med en gåva som enligt uppgift är ”något att värma sig med”.

Efter mötet delades oxalsyra ut medan smörgåstårtorna avnjöts och kvällen avslutades med honungsbedömning.

image image image

Seminarium med Erik Österlund Lördagen den 14 nov kl 13:00 i Ronneby Kulturcentrum, hörsalen.

Distriktstyrelsen bjuder in till seminarium med Erik Österlund. Han har varit redaktör för Bitidningen i 30 år. Biodlare i 40 år. I genomsnitt under dessa 40 år ca 100 bisamhällen. Besökt Buckfastklostret ett flertal gånger liksom biodlare i USA ett flertal gånger. Hämtat avelsmaterial på Kenyas högsta berg. Erik har en hemsida och en blogg. http://elgon.se  –  http://naturligbiodling.eu/blogg/ Aktuellt just nu är ett avels- och skötselförsök för varroamotståndskraft tillsammans med annan biodlare och LP:s biodling. Erik berättar om sitt liv som biodlare och deltagarna får möjlighet att ställa frågor och diskutera.

Alla är hjärtligt välkomna. Distriktet bjuder på enkla förfriskningar!


Salvburkar till salu!

Det finns nu bruna salvburkar med lock att köpa hos föreningen. Storleken är 60 ml och kostar 8:- /st. Inköpta för 5:- st och överskottet går till föreningen. Ni läste väl artikeln i Bitidningen att det är tveksamt att sälja salva till människor utan tillstånd. Helt ok att däremot sälja till hästar, hundar och katter m.m. Bara man inte kallar det för salva är det ok att sälja det hur som helst.. Förslag till text på burken är Klyne (som tydligen är ett ord med ursprung från Asarum som betyder smörja). I alla fall finns det vissa inom föreningen som hävdar detta!

 

Comments are closed