INSTÄLLT! Drottningsodling 3 Maj 11:00 INSTÄLLT!

Det kommer att bli tillfälle att lära sig om drottningodling den 3 Maj i Hakarp.

Erling visar då omlarvning samt hur han förberett och använder sig av en snabbkokare för att dra fram ca 20 drottningceller.

Om du vill fräscha upp dina kunskaper eller lära dig ännu ett sätt att odla drottningar så är du välkommen.


Pga Corona kommer vi att hålla till utomhus men det blir tyvärr inte möjligt med några detaljerade handledningar utan vi måste tänka på att hålla avstånd.
Däremot kommer det att finnas larver från en drottning som parats på Hallands Väderö för den som vill flytta över till sin egen odlingsutrustning. Om jag förstod Erling rätt finns det både Ligustica och Buckfastdrönare där?

Hoppas att du har möjlighet att delta och att vädret är lämpligt för drottningodling, så att det bllr en trevlig stund tillsammans. Vi tänder grillen och fixar korv till lunch.

Hälsningar

Joacim Stolt

Bild lånad från https://www.blbhoney.ca/products/copy-of-queen-cell-pick-up-week-of-june-23rd

Länsstyrelsen inbjuder till biodling och biprodukter i Bräkne-Hoby

Informationsträff om bi, pollinering och biprodukter.

Lotta Fabricius Kristensen är biodlare sedan drygt 20 år. Hon är naturpedagog och såg snabbt att biodling är ett utmärkt sätt att konkret visa hur ekosystemtjänsten pollinering fungerar och hur produkten honung är ett resultat av denna.

Lotta har tagit fram utbildningsmaterial, och är författare till boken ”Mina första år som biodlare”, arbetsböckerna ”Min biodling”, ”Säker honung” och ”Drottningodling steg för steg” på uppdrag av Sveriges Biodlares Riksförbund Hon är även medförfattare (tillsammans med Alexandra De Paoli) till boken ”Hälsa och hudvård från bikupan”. Lotta är också projektledare för Svenska Bin och en av initiativtagarna till nätverket Pollinera Sverige.

  • Agenda för dagen:
  • 13,00–16,30 Vad innebär pollinering? Vilka är våra pollinatörer? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för att gynna dem genom tillgång på mat och boplatser? Kan ökad pollinering öka lönsamheten för både lantbrukaren och biodlaren?
  • 16,30–17,00 Länsstyrelsen bjuder på fika.
  • 17,00–19,30 Lär dig mer om diversifiering av biodling, som till exempel produktion av honung och andra biprodukter, pollineringsuppdrag och upplevelser.

MÅLGRUPP Alla som är verksamma på landsbygden inklusive honungsproducenter. Inom ett rikt odlingslandskap.

DATUM 5 december 2019
TID 13,00–20,00
PLATS Aulan på Bräkne-Hoby lantbruksskola, Bräkne-Hoby, Ronneby
ANMÄLAN Direkt i kurskatalogen, https://utbildning.jordbruksverket.se/course/view.php?id=821.
Kontakt Åsa Johansson, asa.johansson@lansstyrelsen.se, 010–22240191
Varmt välkommen!

Foto: Roland Levander Foto Åke Strindlund