Bihälsa

Läkemedelsjournal

Du som äger eller håller honungsbin, som är livsmedels­producerande djur, är skyldig att föra läkemedels­journal. Det innebär att du måste föra register över de läkemedel du använder för att behandla dina samhällen mot exempelvis varroa­kvalster. Observera att det även gäller vid behandling med organiska syror såsom myrsyra och oxalsyra som inte är klassade som läkemedel. Du ska registrera

  • vilket bisamhälle som behandlats
  • diagnos eller annan orsak till behandlingen
  • läkemedlets namn
  • datum och klockslag då bisamhället behandlades
  • mängden använt läkemedel
  • varifrån du har fått läkemedlet, det vill säga från vilket apotek, vilken veterinär eller vilken affär
  • om det är aktuellt: den förskrivande veterinärens namn och kontaktuppgifter
  • karenstid, även om karenstiden är noll
  • behandlingens längd.

Innehållet i registren ska hållas tillgängligt i minst 5 år.

Lena Kransbergs föreläsning gällande Amerikansk Yngelröta

Bihälsa och bitillsyn

biodlare

Biodling är en samhällsnyttig och viktig verksamhet. Genom sin pollinering har bina en viktig uppgift för landsbygden och lantbruket. 

För att minska risken för sjukdom och spridning av sjukdom hos bisamhällena finns regler för biodling. På https://www.lansstyrelsen.se/skane.html finns information om vilka reglerna är. 

Framför allt är det spridning av Amerikansk yngelröta (AY) som ska begränsas och därför rapporteras. Vid utbrott av AY ska samtliga bigårdar som finns 3 km (rött område) från ett smittat område undersökas av Bitillsyningsman.  Smittförklarade bisamhällen ska förintas. Området i en radie av 1 mil benämns övervakningsområde (blått område). Flytt därifrån sker endast efter Bitillsynsmans godkännande.  

För att på ett smidigt sätt kunna spåra bigårdar som finns i riskzonen ska biodlaren kontinuerligt rapportera nya uppställningsplatser till länsstyrelsen. 

Bitillsynaren utbildas av Jordbruksverket och utses av länsstyrelsen i samverkan med lokal biförening. På länsstyrelsens hemsida finns en lista över bitillsynsmän och vilka områden (kommungränser) de ansvarar för. 

Det finns regelverk för bitillsyn/biodling och det är biodlarens skyldighet att följa dessa. På https://jordbruksverket.se finns mer att läsa om regelverken. 

Kontaktuppgifter till den bitillsynsman som är ansvarig där du bor hittar du https://www.lansstyrelsen.se/skane/djur/skotsel-av-djur/biodling.html