Nu är det dags för medlemsmöte igen!

Vi ses på måndag 6 maj kl 18.30 för medlemsmöte i vår förening. Vi ska inledningsvis hjälpas åt att bära in alla glasburkar som ska ha levererats till stugan av Jocke och co. 

Vi ska dessutom ta en diskussion om den honung som finns kvar och som vore bra om vi kunde sälja till er medlemmar fvb till era kunder. Jag ska kolla upp rimlig prisnivå för att det ska löna sig att sälja vidare. Burkarna är omärkta så det går utmärkt att sätta dit egna etiketter. 

Vi ska också diskutera studiebesök och utbildningar och jag tänkte mig att vi också inventerar behovet av avläggare och drottningar så vi kanske tillsammans kan lösa det. 

Årets första medlemsmöte!

Nu närmar sig våren och det är dags för första medlemsmötet i Bräkne-Härads biodlareförening.

Vi ses Måndagen 4 mars kl 18.30 i Hakarpsstugan. 

Några punkter att diskutera: 

 • Planering. Vad behöver vi göra med våra samhällen (inkl föreningsbikuporna) samt på byggnader m.m.
 • Utbildningsinsatser
 • Läget för nybörjarkursen
 • ”Att göra tavlan” uppsatt och dags att fördela
 • Kort rapport från distriktet och också årsmötet. 
 • Drottningodlingskurs?
 • Besök på parningsstation
 • Möte med Hästrikets biodlarförening – Tingsryd. Utbyte av verksamhet och erfarenheter. 
 • Varvet runt

Vi ses 4 mars

Medlemsmöte med nytt datum!

Vi har medlemsmöten första tisdagen i månaden. Denna gång så sammanfaller det med Nationaldagen och vi flyttar därför mötet till dagen efter dvs Onsdagen 7 juni 18.30

På detta mötet blir det en hel del diskussion om skattning, ympning och som vanligt lämnar vi råd och diskuterar problem om våra biodlingar. 

Vi kommer också diskutera att under sommaren ha tätare träffar och som kommer inkludera en del praktisk arbete och praktiska övningar. Vi kommer också diskutera vilken dag i månaden som passar de flesta för både ordinarie möten och alternativa mötesdagar. Vi i styrelsen känner ett behov av att hitta en bra tid och också diskutera vad vi ska göra och diskutera på våra möten. 

Det finns nu möjlighet att köpa burkar 500 mg med pvc-fria lock. 68 flak med 30 burkar inplastat. 

Vi ses på onsdag efter nationaldagen, dvs 7 juni kl 18.30 i Hakarpsstugan. 

/Lasse

Årets första medlemsmöte!

Hej alla förväntansfyllda biodlare! Nu är det snart dags för årets första medlemsmöte. Enligt vad vi beslutade på årsmötet så ska vi testa en ny veckodag. Den första tisdagen i månaden kl 18.30. Det innebär att det blir Tisdagen 7 mars kl 18.30 i bistugan.

Sen rullar vi på så och vi diskuterade också att under sommarmånaderna , när det är mycket att göra,  komplettera med extramöten på söndagsförmiddagar.

Bifogat finns Årsmötesprotokollet från nov.

Hör gärna av er om vilka punkter som känns angelägna att vi diskuterar på första mötet.

Det som redan nu känns angeläget är:

 • Amerikanska yngelrötan och dagsläget
 • Drivfodring
 • Planering av vårarbete i bigården både i föreningen och hemma.
 • Info om biodlarkursen
 • Varvet runt med råd och dåd.

m.m

Hälsningar

Lasse Bourelius

Viktigt medlemsmöte

Hej alla biodlare.

Det är redan dags för nästa månadsmöte. Märkligt vad tiden går fort. Vi ses i ruskvädret på måndag 3 oktober kl 18:30. Några få punkter, men det är väldigt viktiga så jag uppmanar så många som möjligt att komma för info om uppföljningen av smittspridningen.

 1. Uppföljning av smittspridningsläget i Blekinge av amerikansk yngelröta. Gå gärna in på jordbrukets webbsida under måndagen (eller kanske redan i helgen) för att vara lite uppdaterade redan innan mötet. https://jordbruksverket.se/download/18.2b13da1b181d315884b9b22a/1663331545800/Beslut-andring-beslut-om-skydds-och-overvakningszoner-ay-tga.pdf  Lena Kransberg redogör för senaste utvecklingen.
 1. Förberedelser inför årsmötet bland annat kring hur vi får ihop styrelsen och det viktigaste av allt – blir det smörgåstårta även i år eller ska vi hitta på något nytt!
 1. Honungsbedömningen, se separat mail från Cissela och övriga i bedömningskommittén. Vi vill naturligtvis veta vilka de fyra bästa bidragen var och vad är hemligheten med de två vinnande bidragen som kommer att vara med i distriktsfinalen.  
 1. Sen blir det varvet runt och fika!

P.s  Ångaggregatet till vaxsmältaren har gått sönder, men jag har köpt en ny. Nu ska den bara kollas så den passar. Det är inte samma fabrikat som tidigare. Vill någon smälta vax i helgen så får ni höra av er. Annars fixar vi även till den på måndag.

Vi ses på måndag kväll.

Lasse Bourelius

Kommande medlemsmöte

Hej alla biodlare mitt i invintringen. Själv är jag lite sen och gör slutskattningen nu. Har nog aldrig sett så mycket bin i kuporna. Funderar starkt på att i en kupa ha tre yngelrum!!! Kanske något att diskutera när vi ses.

Andra angelägna saker att diskutera är:

 • Yngelröta i vårt närområde. Vad är det för sjukdom? Vad är man enligt lag skyldig att göra? Hur ska man skydda sig m.m. Vår bitillsyningsperson Lena Kransberg informerar.
 • Vi tar också upp en del om andra problem med bisjukdomar som varroa och vad man ska tänka på inför invintring och säsongsavslutning.
 • Tiden går fort och vi behöver fundera över höstens aktiviteter som skördeväxtmarknaden i Bräkne-Hoby 17 sept 10-15 i Svenmanska parken och där vi ska medverka.
 • Vi behöver också börja fundera på årsmötet med honungsprovning, men också hur vi ska välja ledamöter till styrelsen och andra viktiga uppdrag.
 • Sist men inte minst – varvet runt. Vilka framgångar och motgångar har det varit för dig denna varma sommar? Finns det kloka råd att delge varandra.

Välkomna på måndag 5 september kl 18.30

Lasse Bourelius