Honungsbedömningsresultat!

Hej!
Nu är 2022 års honungsbedömning genomförd där sexton bidrag bedömdes och provsmakades. Återigen en spännande variation! Inlämnade bedömningsblanketter (och honung) tas med och lämnas ut på måndagens månadsmöte men jag kommer även att skicka ut dem via mail till var och en.

I kampen om föreningens bästa honung var det fyra bidrag som stack ut lite extra och kvalade in till en final. Efter ännu mer provsmakande valde vi två kandidater, nr 7 och nr 9. Upphovspersonerna bakom dessa fantastiskt goda bidrag visade sig vara Lena Kransberg samt Isabel och Joel Vitaskär! Grattis och lycka till i den kommande distriktsfinalen som genomförs i slutet av november. Vi hoppas på att föreningen har en vinnare även i år, chanserna är goda!

Med vänliga hälsningar
/Cissela Olsson, sekreterare Bräkne härads biodlarförening

Viktigt medlemsmöte

Hej alla biodlare.

Det är redan dags för nästa månadsmöte. Märkligt vad tiden går fort. Vi ses i ruskvädret på måndag 3 oktober kl 18:30. Några få punkter, men det är väldigt viktiga så jag uppmanar så många som möjligt att komma för info om uppföljningen av smittspridningen.

 1. Uppföljning av smittspridningsläget i Blekinge av amerikansk yngelröta. Gå gärna in på jordbrukets webbsida under måndagen (eller kanske redan i helgen) för att vara lite uppdaterade redan innan mötet. https://jordbruksverket.se/download/18.2b13da1b181d315884b9b22a/1663331545800/Beslut-andring-beslut-om-skydds-och-overvakningszoner-ay-tga.pdf  Lena Kransberg redogör för senaste utvecklingen.
 1. Förberedelser inför årsmötet bland annat kring hur vi får ihop styrelsen och det viktigaste av allt – blir det smörgåstårta även i år eller ska vi hitta på något nytt!
 1. Honungsbedömningen, se separat mail från Cissela och övriga i bedömningskommittén. Vi vill naturligtvis veta vilka de fyra bästa bidragen var och vad är hemligheten med de två vinnande bidragen som kommer att vara med i distriktsfinalen.  
 1. Sen blir det varvet runt och fika!

P.s  Ångaggregatet till vaxsmältaren har gått sönder, men jag har köpt en ny. Nu ska den bara kollas så den passar. Det är inte samma fabrikat som tidigare. Vill någon smälta vax i helgen så får ni höra av er. Annars fixar vi även till den på måndag.

Vi ses på måndag kväll.

Lasse Bourelius

Honungsbedömning!

Hej!
Nu är det dags för 2022 års honungsbedömning! Även detta år finns möjlighet att kvala vidare till distriktsprovningen och kanske få sin honung utsedd till Blekinge Biodlardistrikts honung, något som Carina Persson från vår förening lyckades med förra året! Inlämning av honung kan göras till Joacim Stolt (070-890 01 12) eller lämnas i biodlarstugan i Hakarp senast 20/9.

-Utför bihusesyn och fyll i översta rutan på Honungsbedömningskort 2022 (s 20 i senaste Bitidningen alt på SBR:s hemsida).

-Honungen ska lämnas i genomsiktlig/transparent glas- eller plastburk (350, 500 eller 700 g). OBS! Utan etikett!

-Burken ska vara hel, ren och helt fylld till sin nettovikt (ungefär till nedersta gängan på burken). Kolla en extra gång att det inte finns några små, synliga partiklar i burken – som ni vet är vi noggranna och det är ju förargligt om honungen inte blir godkänd på grund av detta!

-Honungsburken ska alltså – förutom avsaknaden av etikett – presenteras så som den är vid försäljning till kund.

-Honungsburk och ifyllt Honungsbedömningskort 2022 lämnas in tillsammans till Joacim Stolt alternativt ställs i biodlarstugan i Hakarp senast 20/9.

Hör av er om ni har frågor! Samlad info om honungsbedömning finns på SBR:s hemsida:  https://www.biodlarna.se/honungsbedomningsreglemente-2-0/

Med vänliga hälsningar
/Cissela Olsson
Sekreterare, Bräkne Härads biodlarförening

Medlemsmöte 18 Juli!

Hej alla biodlare! Vi ses måndag 18 juli kl 18.30

Som vi bestämde på senaste medlemsmötet så har vi lite tätare medlemsmöten under sommaren. Syftet är att kunna följa upp och stötta varandra lite oftare och att det finns rent praktiska saker att göra vid stugan. Några saker kommer nedan, men fler kan tillkomma.

 • Börja skrapa verandan för senare målning. Bra om några kan ta med skrapor.
 • Annat praktiskt utearbete.
 • Varroakontroll. Hur gör man och hur följer man upp med behandling och när ska det göras.
 • Ev drottningodling.
 • Varvet runt med råd och funderingar för våra biodlingar och hur det går det med honungen.
 • Planering
 • Fika eller korvgrillning.
 • Övrigt.

Vi ses på måndag!

Lasse Bourelius

Medlemsmöte 4 Juli!

Hej alla biodlare!

Måndagen 4 juli kl. 18.30 är det dags för medlemsmöte i Hakarp.

Vi har en hel del att ta tag i så det blir en praktiskt inriktad kväll.

Erling har odlat drottningar och vi kommer att sälja dessa till medlemmar som är på plats.

Vi vet ännu inte hur många vi har utan vi gör så att om det är fler medlemmar än det finns drottningar så lottar vi vem som får köpa en drottning.

Det kanske är ngn mer som har drottningar att sälja? Hör av er i så fall.

Om vädret tillåter så sätter vi igång att rödfärga slungboden om det är ok för Sven och Ulf som jobbat med snickeriet alt planerar vi dag för detta.

Det lär finnas rödfärg, men kanske inte penslar – vet Sven och Ulf status på färg och penslar?

Flera undrar över varroa-diagnostik och ev behandling och vi tar upp frågan.

Som vanligt försöker vi hinna med varvet runt och är det fint väder grillar vi korv – annars blir det fika inomhus.

Mer att göra:

 • Göra i ordning ramar för två lådor för att kunna placera ut dessa.
 • Sortera upp lock till honungsburkar i lämpliga portioner och det gör vi genom att väga med en digital köksvåg upp 30 st per påse. Jag tar med min köksvåg men bra om ngn annan också kan ta med.
 • Hur ska vi planera sommaren? Ska vi ta lite tätare möten under sommaren för att kunna hjälpas åt på föreningen och också bistå varandra med hjälp och stöd. Dag och tid diskuteras.
 • Drottningodling – vi har ännu inte planerat in ngn kortare praktisk övning, men det behöver vi göra
 • Biodlardistriktets bussresa – se längre ner i mailet och anmäl er!!
 • Vi ska också boka in nästa slungning, men vi räknar med att vi klarar all honung med bara en slungning till. Under tiden får vi se till att det finns skattlådor så det räcker på kuporna.

Inbjudan till Bussresa

Blekinge biodlardistrikt inbjuder till en Bussresa den 20 augusti.
Bussen hämtar upp i Pukavik 07.00, Karlshamn, Ronneby, och Karlskrona.
Resan går till Småland.
Först besöker vi BeeLabs Mikael som presenterar sin digitala bikupa. Därefter blir det Påskallaviks Snickeri i Oskarshamn, Peder berättar och visar hur han tillverkar Smålandskupan.
Till lunch väljer vi mellan flera rätter, och efter kaffet åker vi vidare till Skogens Honung, där vi ska höra om Lars verksamhet.
Innan hemgång besöker vi Honungscafeet…

Klicka på länken för att hämta Bussresa 2022.png:
https://medlem.foreningssupport.se/u1129/Document/Get?guid=9cb11685-9fdc-459a-90b6-5916e37c622d

Anmälan är bindande och sker till

blekingebiodlardistriktz@gmail.com

Senast den 20 juli, kostnad 350 kr/pers, mer information kommer efter anmälan..