Årets honungs-vinnare avslöjade! 🎉🏆

På årsmötet presenterades föreningens två bidrag till distriktsfinalen Blekinges bästa honung: Carina Nilsson och Ulf Ingstorp. Och med Lena Kransberg och Joacim Stolt på ”delad tredjeplats”.

Nu håller vi tummarna för att Carina eller Ulf kammar hem priset för Blekinges bästa honung 2023! 🤩🐝🍯

Honungssensorik

Välkomna att lära er mer om olika sorters honung och honungssensorik! Petra Varenhed kommer till biodlarstugan i Hakarp på torsdag 25/5 kl 19.00.

Om det är någon som är särskilt intresserad av att få en genomgång av det nya honungsbedömningsreglementet går det bra att komma redan kl. 18.00.

Trevlig helg!
/Cissela Olsson

Honungsbedömningsresultat!

Hej!
Nu är 2022 års honungsbedömning genomförd där sexton bidrag bedömdes och provsmakades. Återigen en spännande variation! Inlämnade bedömningsblanketter (och honung) tas med och lämnas ut på måndagens månadsmöte men jag kommer även att skicka ut dem via mail till var och en.

I kampen om föreningens bästa honung var det fyra bidrag som stack ut lite extra och kvalade in till en final. Efter ännu mer provsmakande valde vi två kandidater, nr 7 och nr 9. Upphovspersonerna bakom dessa fantastiskt goda bidrag visade sig vara Lena Kransberg samt Isabel och Joel Vitaskär! Grattis och lycka till i den kommande distriktsfinalen som genomförs i slutet av november. Vi hoppas på att föreningen har en vinnare även i år, chanserna är goda!

Med vänliga hälsningar
/Cissela Olsson, sekreterare Bräkne härads biodlarförening

Honungsbedömning!

Hej!
Nu är det dags för 2022 års honungsbedömning! Även detta år finns möjlighet att kvala vidare till distriktsprovningen och kanske få sin honung utsedd till Blekinge Biodlardistrikts honung, något som Carina Persson från vår förening lyckades med förra året! Inlämning av honung kan göras till Joacim Stolt (070-890 01 12) eller lämnas i biodlarstugan i Hakarp senast 20/9.

-Utför bihusesyn och fyll i översta rutan på Honungsbedömningskort 2022 (s 20 i senaste Bitidningen alt på SBR:s hemsida).

-Honungen ska lämnas i genomsiktlig/transparent glas- eller plastburk (350, 500 eller 700 g). OBS! Utan etikett!

-Burken ska vara hel, ren och helt fylld till sin nettovikt (ungefär till nedersta gängan på burken). Kolla en extra gång att det inte finns några små, synliga partiklar i burken – som ni vet är vi noggranna och det är ju förargligt om honungen inte blir godkänd på grund av detta!

-Honungsburken ska alltså – förutom avsaknaden av etikett – presenteras så som den är vid försäljning till kund.

-Honungsburk och ifyllt Honungsbedömningskort 2022 lämnas in tillsammans till Joacim Stolt alternativt ställs i biodlarstugan i Hakarp senast 20/9.

Hör av er om ni har frågor! Samlad info om honungsbedömning finns på SBR:s hemsida:  https://www.biodlarna.se/honungsbedomningsreglemente-2-0/

Med vänliga hälsningar
/Cissela Olsson
Sekreterare, Bräkne Härads biodlarförening